/Episodul 01

Plecarea

Motivațiile plecării la muncă în străinătate și dificultățile întâmpinate în găsirea unui job sigur și de încredere.

Episodul.01.

/Atitudinea autorităților

„Cine m-a obligat să plec din România?!

… este întrebarea pusă de Violeta Alexandru, ministra Muncii și Protecției Sociale și Elisabetei Moldovan, o lucrătoare la o fermă de căpșuni din Germania.

Schimbul de replici este poate cel mai ilustrativ exemplu pentru cât de puțin empatizează autoritățile cu situația muncitorilor români în străinătate.

Atitudinea autorităților

/Experiența plecării

Experiența plecării la muncă în străinătate este trăită ca o dezrădăcinare temporară.

Lucrătorii pleacă an de an din țară pentru perioade de câteva săptămâni până la câteva luni. Ruptura de ceea ce înseamnă acasă este recurentă în viața lucrătorilor sezonieri. Responsabilitățile de familie și dorul de casă se numără printre motivele pentru care mulți aleg să revină în țară, deși continuă să se confrunte cu lipsuri financiare.

Uneori, copiii deveniți între timp adulți ajung să își urmeze părinții la lucru în străinătate. Cu timpul, munca sezonieră se transformă într-un stil de viață care se permanentizează, transmis în familie din generație în generație.

/Prima plecare

Românii aleg drumul Occidentului în primul rând din cauza lipsurilor financiare: pentru a-și construi o casă, pentru a achita creditele bancare, pentru a le asigura copiilor educația necesară sau pentru a oferi familiei de-acasă traiul de zi cu zi.  Decizia plecării în străinătate este adesea o luptă pentru supraviețuire. Alții, însă, pleacă din curiozitate, pentru a învăța meserie sau a-și dezvolta anumite abilități. Ei sunt mai degrabă excepțiile.

Pentru unii oameni, plecarea temporară la muncă în străinătate devine o strategie de viață pe termen lung prin care reușesc să-și rezolve problemele financiare.

/Munca în România

Aveam de lucru, dar prost plătit. Munca în România nu se plătește, nu este prețuită. Românii sunt muncitori, sunt dezghețați, vor să facă, dar întotdeauna pleacă. Nu că nu le place în România, avem o țară bună, bogată, frumoasă, dar salariile sunt foarte mici.

— Aurel Munteanu

  • Lucrător în industria hotelieră, în mentenanță
  • Locație: Franța
  • Vârsta: 49 de ani

Găsirea unui loc de muncă în străinătate este un proces dificil, chiar riscant.

În lipsa unei strategii naționale eficiente în coordonarea și plasarea forței de muncă sezonieră în străinătate, muncitorii sunt nevoiți să se descurce pe cont propriu.

O cunoștință, un prieten sau o rudă apropiată care lucrează deja în Vest recomandă un angajator sau o firmă intermediară de încredere. Alții caută job-uri pe Google sau în grupurile de Facebook dedicate.

/Anunțuri

Locuri de muncă

Soluții pentru găsirea unui loc de muncă

/Transportul

Transportul către țara de destinație, cu autocarul sau avionul, este plătit de muncitor – în avans ori extras din prima plată.