/Episodul 05

Plecarea în pandemie

De la muncitor sezonier la muncitor esențial

Episodul.05.

Odată cu pandemia, unii dintre cei mai puțin privilegiați cetățeni ai Europei au devenit muncitori esențiali

Ca rezultat al închiderii granițelor, țările din Vestul Europei au rămas fără mâna de lucru mobilă care acoperea multe dintre sectoarele cheie, mai ales în agricultură. După mai multe eforturi eșuate de a mobiliza proprii cetățeni, fermierii din Marea Britanie și Germania au apelat la muncitorii est europeni.

 

 

Ca urmare a lobby-ului puternic al marilor fermieri din țările membre, la sfârșitul lunii martie Comisia Europeană a emis un comunicat prin care cerea statelor facilitarea tranzitului lucrătorilor sezonieri, care devin acum ”esențiali” pentru sectorul agro-alimentar.

/Transport

Pe 4 aprilie 2020, prin Ordonanța Militară sunt permise zborurile charter pentru transportul lucrătorilor din România către țările din Vestul Europei.

În luna aprilie pleacă peste 16.000 de muncitori români

Încă nu era cu testul atunci când am plecat noi, în aprilie. Ce ne-a spus a fost că trebuie să avem măști si mănuși. Și chiar înainte să plecăm noi a fost o nebuneală curată pe aeroportul din Cluj.

— Moldovan Elisabeta

  • Lucrătoare agricultură
  • Locație: Germania

Măsuri de siguranță luate de angajatori

Țările de primire au insistat că măsurile de siguranță sanitară sunt respectate: carantinarea persoanelor nou ajunse pentru 14 zile, distanțare socială în avion și la locul de muncă, preluarea lucrătorilor de la aeroporturi, purtarea de măști, mănuși sau viziere. Odată cu răspândirea posibilității de testare la cerere, o parte dintre angajatori au cerut dovada unui test negativ.

În ciuda controalelor, în practică, menținerea distanțării sociale pentru multe dintre sectoarele de muncă s-a dovedit foarte dificilă iar purtarea echipamentului de protecție nu neapărat respectată.  Încep să apară abuzuri, cazuri de infectare și focare în fabrici de carne, de prelucrare a alimentelor, în ferme.

 

Ne cerea să punem masca în solar, dar nu puteai să pui că îți venea rău, era căldură în solar de la celofan.

— Florina Ragantu

  • Muncitoare agricultură
  • Locație: UK

Lucrul în carantină

/Video

#1

Muncitorii veniți să lucreze la fermele din agricultură au fost priviți ca o amenințare de către localnici.

#2

O parte din muncitori și-au pierdut locurile de muncă sau au avut norma de lucru micșorată.

Întoarcerea în perioada restricțiilor

La plecare mulți dintre angajatori s-au mobilizat pentru a oferi transport (dedus ulterior din salariu lucrătorilor) în care s-au luat toate măsurile de facilitare a tranzitului, la întoarcere însă, muncitorii au trebuit în cele mai multe cazuri să se organizeze singuri, cu mijloacele de transport cele mai accesibile pentru fiecare.

Pentru a trece vămile supraaglomerate, fiecare a trebuit să se adapteze și să găsească strategii ținând cont de restricțiile din perioada respectivă și ale statului pe care îl tranzitau.

Drumul de întoarcere în țară