/Episodul 02

Contracte și intermedieri

Deși relațiile dintre angajat și angajator au de cele mai multe ori un contract la bază, acestea sunt frecvent neclare și nesigure

Episodul.02.

Forme de intermediere

„Comisionarii” sunt persoane care intermediază relația noilor veniți cu țara străină. În schimbul unei sume de bani oferă cazare, transport, utilități și un loc de muncă. Dar muncitorii consideră că în urma acestui schimb rămân cu o sumă insuficientă pentru acoperirea cheltuielilor. Înainte de aderarea la UE aceste relații erau mai întâlnite. În general, muncitorii stabilesc o relație cu un fermier unde revin an de an în perioada recoltei. Unii preferă Marea Britanie pentru că fermele oferă și cazare în condiții decente și bani suficienți pentru a putea trăi în restul anului în România. Alții preferă Germania, Franța, Olanda sau Austria.

Contractele prin intermediul agențiilor de plasare a forțelor de muncă sunt folosite mai mult de persoanele care pleacă pentru prima dată. Agențiile sunt actori economici care mediază relația dintre angajat și angajator, în schimbul unui comision. Activitatea lor este reglementată de legea nr. 156/2000 și poate fi verificată prin intermediul Inspectoratelor Teritoriale ale Muncii. De multe ori aceste firme nu oferă ceea ce promit inițial. Fie percep comisioane fără să ofere serviciile promise, fie oferă informații incomplete referitoare la condițiile de muncă sau remunerație. Cei care au trecut prin această experiență recomandă citirea contractului înainte semnării, ideal înainte de plecare.

Probleme de contractare

Neconcordanța condițiilor din contract și cele de la fața locului. Condițiile prezentate inițial de firmele de intermediere, în unele situații nu sunt aceleași cu cele descoperite la fața locului: pot fi mai multe ore, mai puțin remunerate, sau chiar pentru alt tip de activitate, altă meserie, altă specializare.

Problemele contractelor cu firmele care oferă servicii de externalizare. Hotelurile, azilurile, școlile, dar și alte entități externalizează cel mai frecvent activitățile de mentenanță sau bucătărie. Pe lângă un număr de angajați pe perioadă nedeterminată, aceștia subcontractează lucrători pentru un număr limitat de ore și pentru anumite perioade din an. Subcontractarea este considerată o metodă de scădere a costurilor pentru firme și instituții de stat. În unele țări, angajații firmelor de subcontractare au aceleași beneficii ca un angajat obișnuit – concediu de odihnă, concediu medical, pauze, asigurări și alte beneficii. Munca externalizată înseamnă adesea mai puține ore de lucru, generând venituri mai mici pentru muncitori.

Unii lucrători pleacă prin înțelegeri informale cu ajutorul unor cunoscuți. În aceste cazuri pot apărea situații problematice, în care li se cere un comision mai mare decât cel discutat inițial.

Cazul Bornheim

Falimentul unuia dintre cei mai mari fermieri de sparanghel din Germania a afectat viețile multor muncitori români. Spargel Ritter își făcuse o reputație în rândul acestora ca un loc de muncă unde se putea câștiga bine. Claus Ritter, cunoscut în presa germană drept „regele sparanghelului”, în ciuda poveștii sale de succes, a intrat în insolvență la începutul anului 2020. Cu toate că situația devenise publică, muncitorii români au fost chemați să lucreze în această fermă cu viitor incert.

Firma intrată în faliment a fost gestionată de către un avocat care, conform muncitorilor, i-a asigurat că nu s-au schimbat condițiile de muncă și plată. Însă, atunci când o parte dintre ei și-au cerut banii, au primit mult mai puțin. Unii muncitori nu au putut să își acopere datoriile pe care le-au făcut pentru a ajunge să lucreze la fermă.

 

Sprijiniți de sindicatul FAU, oamenii au organizat o mișcare de protest prin întreruperea muncii, printr-un marș până la ambasada României din Bonn. Aceste acțiuni au determinat vizita ministrei muncii din România. Pe 21 mai, Ministerul Afacerilor Externe a declarat că muncitorii români de la ferma din Bornheim și-au primit banii. Cu toate acestea, primirea drepturilor salariale este încă disputată în instanță.

Drepturi

Sindicate

Contractele de muncă pe perioadă nedeterminată asigură mult mai multă siguranță pentru muncitori. Pe lângă plata constantă a asigurărilor sociale (sănătate, pensie, șomaj), angajatul este protejat de abuzuri precum întreruperi contractuale nedrepte sau constrângeri din partea patronului de a munci peste programul legal. Aceste lucruri sunt valabile mai ales în țările și în sectoarele de activitate unde există sindicate puternice care luptă pentru drepturile muncitorilor.

Lucrătorii cu experiență verifică atent condițiile pe care le conțin contractele pentru a evita problemele când ajung la noul loc de muncă.