/Episodul 03
Condițiile de lucru
Condițiile de muncă ale lucrătorilor migranți și sezonieri sunt foarte grele. Majoritatea muncii pe care o depun e foarte solicitantă fizic, cu efecte pe termen lung asupra corpului și sănătății.
Episodul.03.
/Munca sezonieră
Probleme comune ale muncii sezoniere
Instabilitatea — muncitorii sezonieri lucrează pe perioade scurte pentru mai mulți angajatori din diferite țări.
Norma de lucru — unii muncitori ajung să lucreze mult peste standardul de 40 h /săptămână în timp ce altora contractorul nu le asigură norma necesară pentru a-și acoperi cheltuielile de bază.
Lipsa echipamentelor de protecție și condițiile de muncă — afectează sănătatea, bunăstarea și securitatea oamenilor.
Lipsa reprezentării — condiții neprielnice pentru forme organizate de reprezentare, din lipsa unui cadru legal sau din cauza temporalității locului de muncă.
Particularități sectoriale
În agricultură, munca este sezonieră, plătită pe oră sau pe bucată, fără asigurări de sănătate sau beneficii, în condiții de extenuare fizică.
În construcții, muncă este plătită pe bază unui proiect, majoritatea aranjamentelor de lucru sunt în practică mediate de cunoscuți, iar condițiile promise nu sunt cele pe care le găsesc pe teren: ore mai lungi, cerințe diferite, comisioane mai mari.
În cadrul muncii de mentenanță, munca este subcontractată, numărul de ore contractuale este mai mic decât într-un loc de muncă cu normă întreagă, implicit și plata e redusă.
Problemele de adaptare
/Condiții de mediu
Prima problemă de care se lovesc lucrătorii este adaptarea la condiții noi de mediu față de cele din România. Cu toate că locurile în care muncesc pot fi în zone apreciate, climatul și diferențe mari de temperatură între dimineața și restul zilei face ca munca în ferme sau în construcții să fie mult mai solicitantă. Adaptarea presupune necesitatea unui echipament adecvat – cizme, mănuși, pelerine de ploaie – și acces la apă potabilă. De cele mai multe ori, angajatorii nu asigură aceste echipamente. Lucrătorii le suportă din buzunarul propriu.
/Comunicare
A doua cea mai comună problemă ține de comunicare într-o limbă străină. Limba este foarte importantă în gestionarea relațiilor de la locul de muncă. Mulți lucrători au plecat fără să cunoască limba angajatorului. Cei care au învățat pe parcurs ajung medieze relațiile de muncă și pentru ceilalți din poziție de translator sau chiar de superior.
Munca sezonieră este de cele mai multe ori muncă fizică.
Dintre toate domeniile, activitățile din agricultură sunt cele mai solicitante pentru corp și au consecințe care se manifestă în timp ce afectează sănătatea și calitatea vieții. În plus, contractele temporare nu acoperă asigurările medicale. Problemele de sănătate rămân în responsabilitatea lucrătorilor care preferă să păstreze banii și să amâne rezolvarea acestora.
Totul era un concurs: cât de mult, cât de mult pot să trag de mine
Rutina zilei de muncă
Norma este cea care stabilește ritmul zilei de muncă
În perioada recoltei, la ferme, ritmul fiecărei zile este dat de numărul de lădițe strânse. Aceste constrângeri construiesc relații competitive și situații conflictuale. Pentru cei care muncesc în agricultură, în perioadele de recoltă, plata este determinată de cantitatea de fructe sau legume pe care trebuie să o culeagă.
Această cantitate este stabilită fie de angajator, în cazul în care plata este pe oră, fie de propriile așteptări ale lucrătorului, în cazul în care plata se face per lădiță. În oricare din aceste situații, muncitorii sunt constrânși să culeagă cât mai mult, pentru a se întoarce cu cât mai mulți bani acasă.
Cei care spun că nu e greu
Le-aș cumpăra biletul eu,
Să stea o lună în locul meu”
- Străinătate
/Postări TikTok
#1
#2
#3
#4
#5
#6
#7
#8
/Drepturi
Flexibilizarea muncii oferă pentru lucrători puține pârghii de contestare a încălcării drepturilor.
Munca poate fi prestată direct către angajator sau subcontractată. În agricultură, uneori și în construcții, munca prestată este direct către angajatorul cu care este semnat contractul. În schimb, în mentenanță, firmele care oferă servicii de externalizare închiriază lucrători pentru a lucra pe un anumit post sau proiect. Ei răspund către un superior care contractual este cel care a cumpărat serviciul lor, nu cel care i-a angajat. Astfel se construiesc relații ierarhice neclare. Mai mult, firmele către care se face externalizarea oferă contracte atipice: pe perioadă determinată, și cu normă mai mică de ore.
Noi, ca meseriași, suntem ca și caii la târg
- Lucrător în construcții
Superiorii
Diferențele de poziție dintre supervizori și muncitori construiesc adesea relații conflictuale. În agricultură, cele mai multe tensiunile apar, mai ales în perioadele de recoltare, din cauza normelor și ritmului de lucru. Perisabilitatea și standardele de calitate impuse de lanțurile de supermarket pun presiune pe supervizori care la rândul lor cer lucrătorilor să culeagă cât mai mult, într-un timp cât mai scurt, cu mare de atenție și cu un grad mare de efort fizic.