/Episodul 04

Condițiile de locuire

Soluții temporare și precaritatea spațiilor de locuire

Episodul.04.

Intimitatea spațiului domestic și rutinele zilnice se schimbă peste noapte.

Formele de muncă temporare determină un stil de viață fragmentat.  Oamenii sunt nevoiți să se adapteze nu doar la condițiile de muncă ci și la noi forme de locuire și relaționare.

/Cazare

Caravanele în care sunt cazați lucrătorii dintr-o fermă din Marea Britanie

Angajatorii sunt puțin interesați de condițiile în care oamenii se odihnesc și își petrec timpul liber.

Astfel apar frecvent probleme legate de:

  • Amplasarea la distanță mare față de locul de muncă și naveta;
  • Locuirea în spații improvizate (caravane) în fermele agricole, care obligă la cheltuieli suplimentare pentru lucruri de strictă necesitate, reparații și curățenie;

 

  • Locuirea la comun presupune o constantă negociere a spațiilor comune neadecvate pentru numărul de oameni care le folosesc;
  • Lipsa unor condiții pentru pregătirea mâncării;

Forme de locuire

Promisiunile intermediarilor

Intermediarii nu informează oamenii despre ce le poate oferi angajatorul și de cele mai multe ori promit condiții mai bune decât cele pe care oamenii legăsesc la fața locului.

Distanța față de locul de muncă

Iulian locuiește singur într-un apartament închiriat. Problema cea mai mare cu care se confruntă este naveta până la locațiile unde îl trimite firma de externalizare a serviciilor, care uneori înseamnă chiar și două ore.

 

/Galerie foto

În condițiile relocării temporare într-o țară străină, a muncii fizice și a absenței sistemului de suport de acasă, spațiul în care locuiesc și posibilitățile de petrecere a timpului liber și de socializare sunt esențiale pentru bunăstarea psihică a lucrătorilor..

Timpul liber